A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

5+1 tipp a kerti sütögetéshez

5+1 tipp a kerti sütögetéshez

Ha valaha sütögettél kertben, vagy főztél bográcsban, akkor valószínűleg egyetértesz velünk abban, hogy a napfény, a barátok, a pálinka, a sör, a szabadság, de lehet, hogy a füst, vagy a nyílt tűz (vagy akár ezek összessége) miatt egészen más ízű lesz az ételed, mintha bent készült volna: és még a policiklikus aromás szénhidrogénektől is megmentünk. Íme 5+1 tipp a kerti sütögetéshez.

 

Miért csak hat tipp?

Több száz – semmitmondó – tippet tudnánk neked arról írni, hogyan kell, lehet, vagy érdemes kerti sütögetésre felkészülnöd, tartanod: egészen az olyan egyszerű tippektől, minthogy „hívj barátokat”, vagy „ne igyál sokat”, vagy „vigyázz a tűzre”, vagy „mindig oltsd el”, de ennél sokkal jobb, ha olyan tippeket adunk, amiben felnőttnek nézünk, és valóban hasznosak lesznek. Most összeszedtünk 6-ot.

 

1: Az időzítés, és a mennyiség

Az az ideális, ha kora délután, délután kezded el a sütögetést (vagy főzést), azért mert akkor már nincs annyira meleg, még nem esznek meg a szúnyogok (nem, a faszén, vagy a fa füstje nem riasztja el őket), miközben a kajálás után bőven van idő beszélgetni. Bármit főzöl, vagy sütsz, jó ha van otthon krumpli, és szalonna, mert jó társaságban elhúzódik a program, és a paprikás krumpli, vagy a roston hal, másodszor unalmas. (Kell egy csomó kenyér is) Fontos, hogy egy emberre egy ilyen bulikor számolj 20- de inkább 25 deka húst. Érdemes többfélét venned, és előző nap bepácolnod. Szuper tipp az olíva, vagy a kókuszzsír, mert azok lágyítják a húst.

2: Mikor ne, és hol az a pont....?

Minden sütögetésbe tegyél 1-2 kilépési pontot, és B tervet is. Előfordulhat, hogy elkap egy nyári zápor, ami egy órás, és senki nem akar bőrig ázni (hacsak nem vagy Adele, aki a Set fire to the rain című dalában megénekelte, hogy képes felgyújtani az esőt), úgyhogy legyen B terved, ha megtörténik, de akár lehet egy hirtelen szél is, amikor nem szabad tüzet gyújtanod: és azt is javasoljuk, hogy a társaságban minden alkalommal legyen egy teljesen józan ember, aki tud felelős döntést hozni akkor, amikor elhatározod, hogy tűznyelő vagy, vagy olyan bátorra ittad magad, mint még soha: ő lesz az, aki megmenti az életedet.  laugh

 

3: Mi, mennyi idő?

Arról érintőlegesen beszéltünk, hogy mit süss, vagy főzz: de azért, hogy ne kelljen harminc másik oldalt is elolvasnod, összegezzük a fő tudnivalókat. Szóval: zöldség legyen. Egy csomót meg lehet grillezni, sütni vagy főzni, és akármennyire is azt gondolod, hogy a sztékhez nem kell: tévedsz. Jó, ha vettél sok – sok savanyút. Kelleni fog, ha nem ma, akkor másnap. Érdemes tudni, mit mennyi ideig tarts parázson, tűzön, mielőtt egy kívül szénné égett, de belül nyers cuccot rágcsálsz, fura fintorral az arcodon, és alig várod, hogy a kutya melléd somfordáljon. A halaknak elég pár perc. Mondjuk egy csirkének (főleg a mellnek) is elég az 5-7 perc, persze oldalanként, és akkor, ha bepácoltad. A combot akár 30 percig is sütheted. Persze, ízlések és pofonok. Ha főzöl, egy paprikás krumpli megvan 1-2 óra alatt, de ha valami marhahúsos cuccot csinálsz, előfordulhat, hogy este 9 kor már mindenki a füvet legeli, de a hús még rágós: ott órák kellenek.

 

4: Alufólia, és a fűszerek

Ne feledd a szabályt, hogy utólag mindent lehet az ételbe tenni, de kivenni belőle semmit: szóval, ne a legrészegebb haverodat kérd meg arra, hogy rakjon a kajába egy kis sót, és egy csipetnyi paprikát, mert előfordulhat, hogy nem pontosan érti a mennyiségeket, és az órák óta főzött ételbe (kibontás nélkül) beledobja a kilós sót, és a kilenc méregerős paprikát, majd eltűnik, és senki nem érti mi lett az étellel. Mindent inkább utólag tegyél bele: inkább sótlan legyen, mint ehetetlenül sós, és erős. (Ugyanez vonatkozik például a grillezésre: ne sózd meg a húst, mert vizet von ki, és száraz lesz). És, végre a policiklikus aromás szénhidrogének is előkerültek: ezek vannak a szenesre sült húson. Vágd le, ne edd meg, bajt okozhatnak: igaz, sokkal kevesebbet, mint a fél liter pálesz, és a hatvan szál cigi, amit már betoltál ma, de vágd le, mert nem tesz jót. Vagy edd meg, mert káprázatosan finom. Ne maradjon ki az alufólia sem: azért frankó, mert ha bármit beletekersz, a saját levében szuperpuhára sül.

 

5: Ha végeztél

Ha van 528 forintod, akkor lesz legközelebb is sütőrácsod, vagy bármi vas (például a bográcstartód) ami érintkezett a tűzzel. Sokan szeretik a kerti sütögetés után otthagyni a sütőrácsot ahol használták, és úgy ahogy használták, mert minek vele foglalkozni, és különben is macerás takarítani: pont úgy, ahogy a bográcsodat, ami pedig nyilván zsíros marad: ez hiba. Nem csak azért, mert valóban kár érte, hanem azért is, mert egyszerűbb megtisztítani. Vagyis dehogy egyszerűbb: ha nincs hozzá eszközöd, érthető, hogy nincs kedved a grillrácsot tisztítgatni, de 528 forintért máris mutatjuk mire van szükséged: erre!

5+1: Bográcsozás: ha nem grillezel

Bár azt ígértük, hogy mondunk 5+1 tippet a kerti sütögetéshez, nem kerülhetjük ki a bográcsozást sem, ami kezdőknek jobban ajánlott mint a grillezés, olcsóbb is, cserébe kicsit hosszabban tart. Ha soha nem próbáltad még, akkor itt az ideje, hogy megtedd: ehhez szükséged lesz legalább egy bográcsra, de inkább kettőre, mert nem mindegy, hogy mennyi embernek, és mit főzöl. Nálunk találsz 8, 10 és akár 22 literes bográcsot is, és máris indulhat a grill, és bográcsszezon. Kattints ide! 

Tartalomhoz tartozó címkék: BarkácsBlog