A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szent Márton nap = LIBASÜLT!!

Szent Márton nap = LIBASÜLT!! Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat.
 

Márton valós történeti személy, Pannóniában született, Szombathelyen 317 körül, apja római százados volt, Márton is katonaként került a mai Franciaország földjére, ahol keresztény hitre tért, és kolostort alapított. 371-ben püspökké szentelték Tours-ban, így Franciaországban is igen népszerű. A legenda szerint Szent Márton nem akart püspök lenni szerénysége miatt, ezért elbújt a libák óljában. Azok azonban hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen a Szent Márton lúdja elnevezés. Ezen a napon hagyományosan libát ettek a paraszt családok, úgy tartották, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog. Általában erre a napra forr ki az újbor, a kicsit még csípős ízű nedűt Szent Márton boraként is emlegetik.

Máron nap, Máront napi liba

Íme egy isteni finom LIBASÜLT recept, amit érdemes kipróbálnod:

A libacombokhoz:

- 4 db libacomb
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 15 dkg libazsír
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (keresztben félbevágva)
- 0.5 dl ecet (10%os)

A párolt káposztához:

- 1.5 kg vöröskáposzta
- 2 dkg só
- 5 dkg libazsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 db vöröshagyma
- 4 dkg cukor
- 2.5 g köménymag
- 0.5 dl ecet (10%-os)

A burgonyához:

- 5 db burgonya (nagy)
- só ízlés szerint
bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 3 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd a libazsír nagy részével kenjünk ki egy beáztatott cserépedényt. Öntsünk bele kevés vizet, majd tegyük bele a combokat, 1 db tisztított, negyedekre vágott vöröshagymát, a felezett fokhagymát, fedjük le, és tegyük a sütőbe. Állítsuk a hőmérsékletet 180 C fokra, és süssük kb. 1,5 órán keresztül.
Készítsük el a párolt káposztát. A káposztát gyaluljuk, vagy vágjuk vékony csíkokra.
Sózzuk be 2 dkg sóval, és hagyjuk fél órát állni.
Egy fél vöröshagymát vágjunk finomra. Kevés zsíron karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Szórjuk bele a köménymagot, és gyorsan pirítsuk át.
Adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát, pároljuk lassú tűzön. Ha a káposzta puhul, adjuk hozzá az ecetet és lassan pároljuk készre.
A burgonyákat mossuk meg, és karikázzuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre.
Tegyük őket sütőlemezre, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá fűszerpaprikát, majd öntsük meg olívaolajjal, hogy minden szelet olajos legyen. Jól forgassuk össze, és tegyük félre kicsit állni.
A cserépedény tetejét a sütési idő elteltével vegyük le, és süssük még kb. negyedórát a combokat, amíg szép piros színt kapnak.
Ha a libacombok elkészültek, állítsuk a sütőt a legmagasabb fokozatra, és tegyük be a szeletelt burgonyákat.
Kb. 20 perc alatt készül el, közben időnként forgassuk át, hogy a szeletek ne ragadjanak le. Ha elkészültünk a sütéssel adjunk a szeletekhez 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, és jól forgassuk össze.
Tálaljuk a combokat a párolt káposztával, és a burgonyákkal.

Jó étvágyat  smiley

Libasült, libavacsora, Márton napi liba

Tartalomhoz tartozó címkék: BarkácsBlog

Keresés